Kiwi ovoce je na omak tvrdé a postupem času změkne a dozrává. Je citlivé na tlak a pomačkání. Chutí se nejvíce podobá kombinaci jahod, ananasu a banánu. Kiwi ovoce obsahuje vysoké množství účinných látek. Jak jistě každý ví, v kiwi se nachází, převážně vitamín C. Kiwi obsahuje vitaminu C dokonce více než třeba pomeranč. Z dalších prospěšných látek, které jsou v kiwi obsažené, můžeme jmenovat například:
· vitamín A
· vitamín K
· vitamín E
· hořčík
· železo
· draslík
· vápník
Prospěšné účinky kiwi na naše zdraví
· Mimo jiné má kiwi antioxidačními účinky.
· Upravuje hladinu cholesterolu v krvi.
· Posiluje imunitu organismu.
· Působí jako vhodná prevence proti různým chorobám.
· Podílí se na snižování krevního tlaku.
· Podporuje trávicí soustavu.
· Dodává energii našemu organismu.
· Je vhodné pro fyzicky aktivní jedince.
· Působí pozitivně na zrak.
· Podporuje stavbu kostí.
· Napomáhá lepšímu hojení drobných poranění.
· Působí proti stresu.
· Je vhodné při rozličných typech diet.
· Je nízkokalorické
· Urychluje trávení a metabolismus.
· Podporuje látkovou výměnu.
· Zpevňuje cévy a žíly.
· Napomáhá schopnosti soustředit se.
· Přispívá ke zdravé funkci srdce a svalů.
· Pomáhá při krvácení z dásní a také parodontóze.
· Napomáhá vazivům a kloubům regenerovat se.
Kiwi v kuchyni
Kiwi ovoce lze konzumovat jak samotné, tak jako zpestření do nejrůznějších ovocných salátů. Kiwi, když je rozkrojené, má pro svoji nádherně zelenou barvu atraktivní vzhled. Je proto vhodné i ke zdobení všelijakých pokrmů, ovocných koláčů, dezertů, nebo dortů. Kiwi však obsahuje změkčovací enzym, kvůli kterému není vhodné kiwi přidávat do dezertů a moučníků, které obsahují mléko nebo mléčné výrobky.
· Ovoce kiwi se také hojně užívá při výrobě džusů nebo míchaných koktejlů.
· Kiwi je možné i nasušit.
· Je také vhodné jej použít jako náplň do palačinek, k ochucování jogurtů anebo zmrzliny.