Aminokyseliny jsou základní stavební prvky našeho organismu. Ty esenciální je nutné dodávat v potravě a tělo si je nedokáže vytvářet samo, jsou to např. zdroje obsažené v luštěninách, obilovinách či v živočišných potravinách. L-Arginin je aminokyselina tzv. semiesenciální, což znamená, že si ji tělo dokáže vytvářet samo, ale za některých okolností to možné není a tehdy je nutné dodávat ji v potravě.
A k čemu je vlastně tato látka potřebná? Vytváří v těle oxid dusnatý a ten zajišťuje prokrvení orgánů a tělesných periferií a dbá o optimální krevní tlak. Pro muže je v dospělosti důležitý pro tvorbu erekce.
Kdy si L-Arginin tělo nevytváří samo
Růstová fáze – děti potřebují L-Arginin dodávat ve stravě, jde o to, aby mladý organismus dokázal vybudovat v krátkém čase buněčnou tkáň tak rychle, aby zvětšila svůj objem několikanásobně.
Dlouhodobá (chronická onemocnění) – dospělí lidé, kteří jsou vystaveni chronickým civilizačním chorobám, jako je např. cukrovka, nervová onemocnění, vysoký krevní tlak a další cévní choroby, mají rovněž významně potlačenu či zastavenu tvorbu L-Argininu. V těchto případech se doporučuje zvýšit její příjem např. výživovými doplňky.
Rakovina – léčba rakoviny by měla především spoléhat na posílení vlastního imunitního systému a zacílit na návrat k přirozenému stavu věci, tedy buňky vyživit, dodat jim potřebnou energii a především klid, dostatek odpočinku. Bez stresu. L-Arginine by se měl rovněž dodávat v potravinách i v suplementech.
Úrazy – každá zátěž, jak v podobě nemoci, tak i úrazu, pozastavuje tvorbu této důležité aminokyseliny, takže tu opět máme další důvod, proč jí doplňovat z externích zdrojů.
Nadměrná fyzická zátěž a stres – náročné cvičení nebo zaměstnání, kdy dochází k emočnímu i fyzickému vypětí, jsou další mechanismy blokování tvorby L-Argininu.